perjantai 26. elokuuta 2011

Ruusuja ja nuppuja☼

Täällä asuvat ruusuni, pari omenapuuta ja yksi luumupuu.

Ja hiukan eri kuvakulmasta.

Tämä on Nuits d'Young, sammalruusu.

Valitsin tämän lähinnä värin perusteella ja varressa kasvavan ruskeanvihreän "sammaleen" vuoksi. Kiehtovaa. :D


Tässä Snow Pavement ja värin piti olla siis valkoinen. Yllätys oli suuri, kun kukat aukesivat. Ja ihan pientä pilkkaa olen joutunut sietämään perheeni taholta asian tiimoilta. Ihmettelevät kovin minun valkoisen ruusun väriä.

Asiaan löytyi selitys, kun tutkin tarkemmin nimilappua. Joku rontti oli kirjoittanut istuttamisen jälkeen lappuun nimen eteen sanan Pink. Ostohetkellähän sitä ei siinä lukenut.

Joka tapauksessa tämä pääsi mukaan upean ja pitkän kukintansa vuoksi, kuuluu siis tarhakurtturuusuihin. Ja monta ilonaihettahan tämän ruusun väri on miehelleni suonut.

Tässä Suaveolens eli Semiplena, kuuluu neidonruusuihin ja kukkii heinäkuun alussa.

Tämä tuli valituksi puhtaasti ihanan tuoksunsa vuoksi.

Rosa Mundi eli Versicolor on kirjoapteekkarinruusu. Ja kuuluu ranskanruusuihin.

Valitsin tämän monivärisen kukan hurmaamana ja tietysti halusin myös ranskanruusuja kokoelmaan. Kukinta on upea, mutta ei kovin pitkä.

Tässä on Robusta, jonka juuresta kasvaa joku karkulainen. Luultavasti tämä ei siis ole ollut omajuurinen taimi, vaan vartettu jonkun muun juureen. Ja nyt juuresta tunkee siis karkulainen. Hetken sitä ihmettelin lumoutuneena, mutta poistin sen kuitenkin.

Tästä kiitollisena Robusta palkitsi minut upeilla kukilla, jotka eivät kyllä tuoksu lainkaan, mutta kukinta on pitkä. Ehkä kukkiakin upeammat ovat todella terveennäköiset ja kiiltävät lehdet. Luokitellaan tarhakurtturuusuihin, mutta jonkun tahon mielestä olisi tyypillinen puistoruusu.

Apteekkarinruusu eli Officinalis on myös ranskanruusuihin kuuluva. Kirjojen vakuuttelut upeasta kukinnasta olivat täyttä totta, tämä ruusu kyllä lunasti paikkansa tarhassa.

Tätä ruusua on viljelty aikoinaan lääketarkoituksiin. Siitä on valmistettu hilloja, ruusuvettä ja -öljyjä, joiden uskottiin auttavan moniin sairauksiin.

Ja kun kukka näyttää tältä ja tuoksu on huumaava, niin mitä muuta voi ruusulta toivoa. No jaa, koko kesän kestävä kukinta ois upea...

Ritausma on latvialainen tarhakurtturuusu ja kukkii siis pitkään. Tosin kuvassa se ei ehkä ole parhaimmillaan näin rankkasateen jälkeen, mutta kuuluu minun lemppareihin ehdottomasti.

Maiden's Blush on tämän kesän tulokas ja ollut haaveissa pitkään. Kuuluu neidonruusuihin ja tuoksu on uskomaton. Tässä ensimmäisen kukan aukeamista odotellaan.

Ja aukesihan se - ja täytti odotukset.

Aukaisi vielä toisenkin kukan. Kukinta ajoittuu heinäkuulle, eikä kestä kovin pitkään.

John Davis on uusi myös, enkä tiedä siitä oikeastaan mitään. Se on kanadalainen ruusu ja pitäisi kukkia pitkään. Hiukan mustalaikkutautia olin huomaavinani. Ensi kesänä olen ehkä viisaampi. Tämä ruusu hurmasi minut kuitenkin Billnäsin taimistolla ja huomasin sen matkaavan kanssani mökille. :D

Tässä on Swany, maanpeiteruusu. Poikkeaa siis linjasta aika paljon, mutta pitkä kukinta ja väri olivat ratkaisevia tällä kertaa.

Pitihän myös esi-isille viedä ruusu ja luultavasti lannoitekävystä johtuen näyttää pärjäävän hienosti. Kunhan selviäisi vielä talven yli.

Nyt on ruusutarhassa kaikki sinne tulevat ruusut, muutama pelastettu ja muut "harkiten" hankittuja. Parista ruususta meni nimilaput sekaisin, eivätkä ne ole vielä kukkineet. Ehkä niiden arvoitus ratkeaa ensi kesänä. Pari uutta, Sointu ja Lumo, eivät ole vielä myöskään kukkineet. Sointu on tosi tehnyt pari nuppua, eli jospa tänään mökillä sais jo kuvan siitäkin. Minulle on myös luvattu pieni ruususaareke ylös mökin pihaan. Siihen tulisi paikat vielä seitsemälle ruusulle. Lista on jo melkein tehty. Vielä kun keksisi, mistä niitä sais. Onpahan suunniteltavaa talvi-illoiksi. :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti